tirsdag, marts 20, 2018

ASJO: Move (Pitch Blue) CD/DL/stream

Der er et nyt album lige om hjørnet med danske Kathrine Windfeld. I mellemtiden kan vi bruge ørerne på en anden kvinde, der også har lagt navn til og står i spidsen for et big band. Den over 30 år ældre svenske Ann-Sofi Söderqvist udsendte sidste år sit 3. album med big bandet Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra aka. ASJO. Söderqvist har været en del af den svenske jazzscene siden 70'erne. 

Albummet Move var velfortjent nomineret i kategorien Årets Jazz ved den svenske Grammis Gala i februar måned, hvor Goran Kajfes trak det længste strå til sidst. ASJO er i høj grad et sammentømret ensemble som Söderqvist bruger som sit instrument. Hun har lavet 9 forskellige melodier, hvor den sejt rockende Heroes er en af mine favoritter. Her er sangerinden Lena Swanberg en stærkt medvirkende årsag til at både sangen Heroes og hele albummet får karakter og personlighed. Hun har en helt særlig stemme, der passer perfekt til Ann-Sofi Söderqvists musik. ASJO er uden tvivl et af nordens helt stærke big bands lige nu. Albummet består overvejende af af live optagelser fra Fasching i Stockholm foretaget af Sveriges Radio. Den kan anbefales til yndere af moderne big band musik i ånden fra Gil Evans og Maria Schneider.

mandag, marts 19, 2018

Niclas Knudsen/Matthew Garrison/Anders Mogensen: Chaos Commander (AMM) DL/stream

Tilbage i 2004 indspillede guitaristen Niclas Knudsen og trommeslageren Anders Mogensen et album med den amerikanske bassist Mathhew Garrison, der blev udgivet i 2006. De kendte hinanden fra Berklee, hvor de havde gået sammen. Matthew Garrison er søn af bassisten Jimmy Garrison, der bl.a. gjorde tjeneste hos John Coltrane.

Garrison den yngre er el-bassist af guds nåde. Tilbage i 2000 lavede han sin første plade i eget navn. En plade som jeg voldhørte. Den kom i en tid, hvor el-bassens eksistens var truet i jazzen. Fusion var et skældsord. Men Garrison formåede med sit lækre syngende basspil, at holde liv i el-bassen i jazzen.

Han bærer faklen videre fra Jaco Pastorius. Noget vi i den grad får lov til til, at høre på albummet Chaos Commander. Niclas Knudsens guitarskills er som vanligt stratosfærisk gode. Han kan spille en rockguitar som på Le Rock Mystique, hvor han også når en masse andet. Garrison serverer en sejt, gyngende og pulserende bas, der skaber et fundament som Anders Mogensen afpudser med et trommespil der ikke står tilbage for de to andre.

Det er gevinsten ved denne plade. Tre virtuoser mødes på et moderne jazzrock album af ekstremt høj klasse. Albummet er meget anbefalelsesværdigt. Det har sandsynligvis noget med penge at gøre, men det kan i den grad undre at et album af denne klasse kun bliver udgivet digitalt. Det skriger på en vinyludgivelse.

søndag, marts 18, 2018

GoGo Penguin: Humdrum Star (Blue Note) LP/CD/DL/stream

Sidste år udnævnte New York Times, den engelske trio GoGo Penguin som et af de 12 bedste bands på den indflydelsesrige (rock)festival SXSW i Texas. Endnu en fjer i hatten til trioen fra Manchester der siden debuten i 2012 kun har fået et større publikum. Det bliver næppe mindre med det nye album, der er deres andet album på Blue Note. I modsætning til den forrige Blue Note plade er de denne gang mere fokuserede og har samlet unikt udtryk. Den elektroniske musik danner udgangspunktet for trioen, der transformerer det til akustisk og organisk jazz.

Pladens umiddelbare “hit” er Bardo, der sender triojazzen på housetrip. Den lækre lyd er bl.a. sat i scene af Joe Reiser, der følger bandet som et fjerde medlem på både scene og plade. Åbningsnummeret på vinyludgavens side 2 er A Hundred Moons, der har hentet inspiration hos amibientgenrens godfather Brian Eno, tilsat et beat fra en caraibisk hymne. Nummeret Strid er med funky bas spillet af Nick Blacka, Rob Turner supplerer med et levende trommeloop, hvor pianisten Chris Illingworth sender et processeret flygel indover. Det 8 minutter lange nummer er et højdepunkt på pladen.

Humdrum Star er et vellykket album der er med til, at sætte en tyk streg under den vilde udvikling som vi har oplevet fra Storbritanien i de senere år, med kunstnere som Collocutor, Greg Foat Group, Dinosaur, Yussef Kamaal og flere andre. Her er GoGo Penguin højprofil bandet i en bølge, der gerne må sende nogle skvulp mod Danmark, når det bliver festivalsæson.

fredag, marts 16, 2018

Kenneth Knudsen/Oliver Hoiness: November Tango (Stunt) LP/CD/DL/stream

Kenneth Knudsen har på sit nye album fundet sammen med guitaristen Oliver Hoiness, der bl.a. er kendt fra sit samarbejde med Kira Skov og her på bloggen i de mere skæve jazzting som f.eks. Caraibisk. Selv om det store lytterflertal kender Kenneth Knudsen fra Sebastian, Anima og Entrance, så har han i de senere år trivedes bedst i de mere lukkede kredsløb, hvor han opholder sig i studiet for at lave musik. 

Musikken han laver er dystopiske klangflader og musikalske ridser i lakken. Her passer Oliver Hoiness perfekt ind. Hoiness' guitarspil er eksperimenterende, lydskabende og supplerer Kenneth Knudsens lydunivers godt. 

November Tango er stærkt og originalt udspil, der i øvrigt gæstes af de gamle samarbejdspartnere Peter Kyed og Ole Streenberg. Palle Mikkelborg medvirker på Mysterious Dancer med et outtake fra 1986.

Halfdan Pisket har illustreret udgivelsen der udover at komme på LP også er udgivet i en flot oversize CD udgivelse

torsdag, marts 15, 2018

Gustaf Ljunggren/Emil de Waal (DME) LP/CD/DL/stream

Samarbejdet mellem multitrommeslageren Emil de Waal og multiinstrumentalisten Gustaf Ljunggren har passeret 20 år. Mange projekter som Emil de Waal har sat i søen har ofte involveret Ljunggren. Senest oplevede jeg dem f.eks. sammen på scene i forbindelse med Emil de Waal + Old News, hvor de var i selskab med bl.a. Randi Laubeck og Nulle. 

Det der med multi skal tages bogstaveligt. Der er rigtigt meget jazz i den musik som de laver, men der er også mange andre genrer. De inddrager i kraft af deres brede musikalske fundament forskelligheder som finder sammen på naturligste vis.

De har nu for første gang lavet et duoalbum. Her fejrer de deres musikalske venskab. Pladen byder på soundscapes og grooves med filmiske kvaliteter. Den billedskabende musik er både smuk og dyster. Der er ikke så meget humor eller sjov, som der ellers ofte indsniger sig på Emil de Waals plader. På den måde er det måske den mest stringente og helstøbte plade som de har lavet sammen.

I sammensmeltningen mellem den organiske og akustiske musik og den programmerede og elektroniske musik har de ophævet modsætningerne. Det fungerer og vil appellere til både progrockfans, synthfreaks og afsporede jazzlyttere.
Emil de Waal er på foranledning fra Gustaf Ljunggren vendt tilbage til, at udgive på vinyl som han også gjorde med et par udgivelser for snart ti år siden.

onsdag, marts 14, 2018

Oddgeir Berg: Before Dawn (Ozella Music) LP/CD/DL/stream

Udgangspunktet er, at jeg savner Esbjörn Svensson Trio, at jeg holder umådeligt meget af nordisk triojazz og har det godt med at der smides lidt elektroniske hjælpemidler ind i det ellers akustiske univers. At melodien gerne må være ligefrem og nynnevenlig. Ja så er Oddgeir Berg Trio noget af det bedste der kan lande i mine ører. 
Den nordiske jazztrio genre har godt tag i det tyske publikum, hvor et navn som Tingvall Trio er større i Tyskland end i norden. Oddgeir Berg Trio har udgivet deres debut på et tysk pladeselskab og bevæger sig lige nu hen mod slutningen af en større turné i det tyske. Her præsenterer de albummet Before Dawn. 

Jeg har ikke hørt noget før med de tre medlemmer Oddgeir Berg på piano, Karl-Joakim Wisløff påbas og Klaus Robert Blomvik på trommer. Det kan i den grad undre mig, når jeg hører albummet, der fremstår meget helstøbt. De har et formfuldendt tag på genren, hvor det er vigtigt at bevare roen, melodien og det rytmiske flow. Det gør de på det vellykkede album, der er meget anbefalelsesværdigt.

tirsdag, marts 13, 2018

Thomas Strønen Time is a blind guide: Lucus (ECM) LP/CD/DL/stream

Det er nordisk jazz der møder akustisk ambient der møder verdensmusik. Den norske trommeslager Thomas Strønen udgav i 2015 den første plade med sit akustiske projekt Time is a blind guide. I mellemtiden er der lavet nogle justeringer, hvor projektet nu er en kvintet. Her er tilføjelsen af den japanske pianist Ayumi Tanaka særdeles vigtig. Hun afsøger associerende forbindelser mellem Japan og Norge.

Strønen og Tanaka suppleres af violin, bratsch og kontrabas. Albummet Lucus byder på et fascinerende og viltert voksende kammermusikalsk og kollektivt afbalanceret sammenspil. Det er lydmæssigt sat smukt i scene og efterlader ingen tvivl om at norsk ECM-jazz endnu ikke er stagneret.