torsdag, april 05, 2007

Pasborg i en tredobbelt saltomortale
Trommeslageren Stefan Pasborg har begejstret og imponeret jazzpublikummet i en årrække. I 1977 fik han sit første trommesæt af gudfaderen Alex Riel og nu 30 år senere kan man høre dem sammen på plade. Det sker på Pasborgs første plade i eget navn, Triplepoint der er en 3 dobbelt CD. Pladen er delt op i en solo, duo og trio del. Det er på duodelen at Riel og Pasborg spiller sammen, de gør det i en hyldest til nogle af de gamle stjernetrommeslagere (Riels favoritter: Zutty Singleton, Gene Krupa og "Big" Sid Catlett).
Pasborg er mest kendt for sit medlemsskab af trioen Ibrahim Electric, men han har bevæget sig frit rundt i jazzmusikken og på pladen møder vi nogle af dem som han har samarbejdet med i de senere år; Ellery Eskelin (sax), Marc Ducret (guitar), Carsten Dahl (piano), Ray Anderson (basun), John Tchicai (sax og recitation), Jesper Zeuthen (sax), Liudas Mockunas (sax), Peter Friis Nielsen (bas), Jakob Munck (tuba) og Jeppe Skovbakke (bas).
Solopladen er ikke soloplade i gængs forstand, Jakob Riis har bearbejdet Pasborgs trommer på laptop, og det er genemgående en radikal omgang trommerne har fået. Det er lige præcis det som gør solopladen så interessant. En solotrommeplade vil meget let blive kedelig og ensformig. Men Pasborg er hverken kedelig eller ensformig. Han er modig og kaster os ud på overdrevet med trommesættet. Der er droner, extremsynth, syrebækkener og ikke mindst en mand der vil kommunikere med trommerne.
På Duopladen bliver det selvfølgelig noget andet, men stadigvæk er det Pasborg der driver værket. De mange forskellige samarbejdspartnere giver et blandet og til tider rodet udtryk. Pasborgs trommer er der dog hele tiden, og med dem som puls kommer vi helskindet gennem pladen. Det samme kan man sige om triopladen, hvor specielt de numre hvor tubaspilleren Jakob Munck er med imponerer. Munck og Pasborg spiller bla. sammen i Fra De Varme Lande, men var også sidste år i New York, hvor de indspillede med saxonisten Ellery Eskelin. Nummeret Iki er et godt eksempel, hvor netop Munck og Pasborgs musikalske kommunikation er perfekt, og får skabt nogle fine rammer for Eskelins saxspil. Læg også mærke til numrene med basunisten Ray Anderson, som vi også kender fra Ibrahim Electric sammenhænge.
Stefan Pasborg har samlet et monument over sit virke som trommeslager indtil nu. Han kan ikke undgå at imponere. En tredobbelt CD, med trommeslageren i den absolutte hovedrolle er der ikke mange der kan gøre efter, og hvor man så samtidig ikke er i tvivl om at det er en mands værk. På trods af at det stritter ud i de syv-otte verdenshjørner Pasborg efterhånden har opdaget.
Stefan Pasborg: www.pasborg.dk
My Space: www.myspace.com/stefanpasborg
Trommeduet med Riel og Pasborg på Youtube: www.youtube.com/watch?v=21AEOt-sFy4

Jungleorkesteret til de vestindiske øer
Det 27 år gamle orkester Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, der efterhånden har optrådt i alle verdens afkroge, fra Bali til Sibirien, kan nu også snart føje De Vestindiske Øer til listen over steder, hvor de har spillet med deres forrygende junglemusik.
I forbindelse med 90-året for Danmarks salg af de Vestindiske Øer til USA er Pierre Dørge og hans New Jungle Orchestra inviteret til den tidligere danske koloni for at være med til at fejre ”The Transfer Day”, som dagen for overdragelsen kaldes. I forbindelse med ”The Transfer Day” spiller New Jungle Orchestra koncerter på St. Thomas og St. Croix. Om eftermiddagen lørdag den 31. marts medvirker jungleorkestret ved en ceremoni udenfor regeringsbygningen i byen Charlotte Amalie på St. Thomas, hvor de spiller en udendørs koncert, som en hilsen fra Danmark. Næste dag rejser orkestret til øen St. Croix, hvor de spiller på The Island Center, som ligger i tilknytning til Virgin Island University udenfor Christianssted , denne koncert er også er en del af de officielle festligheder. Pierre Dørge og junglefolket har i forbindelse med koncerterne på De Vestindiske Øer inviteret lokale musikere til at medvirke ved koncerterne. De vil bl.a. spille nogle lokale danse, der efter Pierre Dørges udsagn lyder som ”gammel dansk polka med calypsorytmer”.
Efter de forskellige optrædener på De Vestindiske Øer går turen videre til USA. Den 6. og den 7. april spiller Pierre Dørge & New Jungle Orchestra på den traditionsrige jazzklub The Green Mill i Chicago. Den 9. april præsenterer pladebutikken The Bop Shop orkestret på The German House i Rochester. Den 10. og 11. april kl. 21.30 er der koncert på den legendariske Joe’s Pub i New York. Den 14.april optræder orkestret så i Carnival Center for The Performing Arts Miami.
New Jungle Orchestra: www.newjungleorchestra.com